Over

De beeldend kunstenaar Isabel Ferrand

Isabel Ferrand vindt inspiratie in lokale, persoonlijke verhalen die ze onderzoekt en relateert aan een grotere wereld. Zeer gevoelig voor de toewijding die nodig is om iets kostbaars te creëren en te behouden, onderzoekt ze hoe mensen tradities, herinneringen of de kennis die in het lichaam is opgeslagen, doorgeven. Haar kunst is een intermediair tussen betekenisvolle details van het dagelijks leven en een meer abstract gevoel voor erfgoed en geschiedenis. Ze traceert ingewikkelde culturele, economische en politieke banden en brengt de vele manieren in kaart waarop al onze levens met elkaar verweven zijn.

Isabel is geboren in Figueira da Foz, Portugal en heeft de Portugese en Nederlandse nationaliteit, woont en werkt in Zeist.

Het kunstwerk ‘Plakkaat van Verbondenheid’

Plakkaat van Verbondenheid is een visueel document van de geschiedenis van Zeist. De 75 medaillons zijn een eerbetoon aan alle mensen, initiatieven en plekken, die zich door de tijd heen hebben ingezet voor solidariteit.

Het werk bestaat uit vijf panelen, die symbool staan voor de plaatsen die samen de gemeente Zeist vormen. Isabel verwijst door vorm en inhoud naar documenten uit de zestiende eeuw, het Plakkaat van Verlatinghe (1581) en de Pacificatie van Gent (1576). Deze twee documenten zijn als uitganspunt genomen omdat ze het huidige Nederland ten diepste hebben gevormd. In Isabel’s plakkaat staat het woord ‘Verbondenheid’ centraal. Geschreven in de talen van de nationaliteiten die in de gemeente Zeist wonen. Hierdoor onstaat een poëtische visualisatie van de verschillende nuances van het woord.
Het werk is uitgevoerd in vilt, verwijzend naar de schaapskuddes die hier vroeger waren en bestaat uit twee lagen. De achtergrond is uitgevoerd in bordeaux-rood en de bovenste laag is gebroken wit van kleur. De teksten zijn op het vilt geborduurd, met de naam van iedere plaats in een andere tint rood. De bovenrandtekening van de vijf panelen refereert aan het wapen van Zeist.

Het kunstwerk ‘Plakkaat van Verbondenheid’ is uitgevoerd 2020, in opdracht van de gemeente Zeist.

Verbondenheid